יקב בר קיימא
מנהיגים שינוי סביבתי-חברתי
"העתיד שלנו ושל הדורות הבאים טמון בידינו, וזו אינה קלישאה. אנו נמצאים במקום ובזמן שבו אנו יכולים להשפיע כדי לשפר את איכות חיינו ואיכות הדורות הבאים".
מתוך תפיסה זו, לקח על עצמו יקב הרי גליל פרויקטים להובלת חזון הבר־קיימא כדרך חיים ביקב, בכרמים ובסביבה החברתית. כארגון שחי ומתפרנס מאוצרות הטבע כמקור לחומר גלם מהותי, אך טבעי הוא לפעול במלוא המודעות כדי לשמור על הסביבה חיה, בריאה וחיונית לאורך זמן.
המחויבות שלנו לסביבה מכסה סוגיות החל משלב גידול ענבי היין בכרם, ניהול אורך החיים שלו ביקב ושימוש במשאבי הטבע ושיטות אריזה בנות קיימא.
אנרגיה ומים
ייצור אנרגיה חלופית באמצעות מערכת חשמל סולארית המוצבת על גג היקב, ושימוש במערכת לחימום מים באמצעות קולטנים סולריים.
החלפנו את התאורה בכל שטח היקב לתאורת LED חסכונית וידידותית לסביבה.
חסכנו בחשמל ובסולר שהובילו להפחתת הוצאות החשמל ב-50% במהלך שלוש השנים האחרונות.
כמו כן, הפחתנו את השקיית הכרמים - 40% מהכרמים שלנו אינם מושקים כלל, נכון לבציר 2017.
גג ירוק
מעל אולם החביות נשתלה צמחיית בר מקומית במטרה לייצר בידוד אנרגטי לאולם החביות ובכך להקטין את צריכת האנרגיה. לגג הירוק יש חשיבות בתמיכה במערכות אקולוגיות מקומיות של החי והצומח.
צמצום פסולת - Reuse-Reduce-Recycle
הטמעת תכנית מתמשכת לשימוש חוזר. במסגרת התכנית הוחלפו כל חומרי האריזה ביקב והחל שימוש בבקבוקי יין העשויים זכוכית קלה יותר, צעד שהוביל לצמצום משמעותי באריזות חיצוניות ולחיסכון בעלויות השינוע. כל הפסולת התעשייתית כגון גפת, חומרי אריזה ובקבוקים, מועברת למיחזור או לשימוש חוזר במפעלים אחרים.
מיזם סביבתי חדשני לדישון
שימוש בקומפוסט המכיל קפה ממוחזר מקפסולות של נספרסו, המועבר ליקב לאחר הפיכתו לדשן מועשר בחנקן, ויטמנים ומינרליים.
ייצור קומפוסט
הפסולת האורגנית נאספת מחדר האוכל של העובדים ומוחזרת לבסוף כקומפוסט לגינת היקב. מטרת הפרדת הפסולת היא להגיע לכמות מינימלית של פסולת להטמנה.
יין מהחבית
כל חבית יין חוסכת כ-19.5 ק"ג של בקבוקי זכוכית, קרטונים, מחיצות, ניילון ופלסטיק המיועד לאריזה. בנוסף, כל חבית מוחזרת ליקב לניקיון ומילוי חוזר. רק בשנת 2017 נחסכו 45,450 ק"ג של זכוכית.
בריאות וסביבה
הוספנו מערכת לטיפול במי שפכים, שמטרתה למנוע ממזהמים להיכנס למערכת הביוב או לקרקע.
החלפנו כל חומרי הניקוי ביקב לחומרים ידידותיים לסביבה והקטנו את היקף השימוש בהם. כמו כן, הפחתת ריסוסים קונבנציונליים בכרמים והובלת פרוייקט חדשני של החלפת חומרי הריסוס באוזון.
המחויבות שלנו לסביבה מכסה סוגיות החל משלב גידול ענבי היין בכרם, ניהול אורך החיים שלו ביקב ושימוש במשאבי הטבע ושיטות אריזה בנות קיימא.
מעורבות פנים-ארגונית
שיתוף ועירוב צוות העובדים במיזמים העוסקים בפיתוח בר קיימא.
כל עובד משובץ לצוות פעיל שבמהלך השנה מקדם יוזמה בתחום הבר קיימא.
מהמנהלת ועד אחרון העובדים, כולם מחויבים לעשייה ולמעורבות חברתית-סביבתית.
שת"פ עם בית הספר "הר וגיא"
ליווי של צוות ייננים את מגמת היין, מתן הרצאות, סיורים ושיעורי הדגמה ביקב. בנוסף מתקיים בשיתוף מגמת האמנות והעיצוב של בית הספר פרוייקט לשימוש חוזר של חביות וחומרי גלם שיצאו מכלל שימוש.
פינה ירוקה
בסמוך לשטחו של היקב הוקמה פינה ירוקה שמטרתה היא לעמוד לשירות המבקרים והעובדים לפנאי ושהייה בטבע.
גידול חומרי גלם
הקמנו גינת ירק לשימוש העובדים. הגינה מתחדשת ומניבה ירקות לאורך השנה.
כמו כן, ברחבי היקב ישנם תשעה עצי זית סורי הנמסקים בעונתם, מהם מופק שמן זית לשימוש עובדי היקב.
לכבוד שנתו ה-16 של היקב, ניטעו 16 עצי זית נוספים לשימוש עתיד.
אומנות ומיחזור
הצגת תערוכות מתחלפות במרכז המבקרים של היקב, עם דגש על אמנים מקומיים ושימוש בחומרים ממוחזרים. בין היתר הוצגו תערוכת פסלים מעיסת נייר של משה ברגר, תערוכת "ממחזור למיזוג" של אביבה סביצקי ותערוכתו של אלעד גוטרמן מקיבוץ יראון המפסל בפסולת ברזל ומתכות שונות.